tiistai 6. lokakuuta 2015

Ihon kirkastaminen vs. vaalentaminen

Edelleen kuulen työssäni, kuinka toiset ihailevat auringon ruskettamaa ihoa. Aurinko on yksi ihon pahimmista vihollisista, UV-säteilyn aiheuttamat soluvauriot esiintyvät yleensä vasta vuosien UV-säteilylle altistumisen jälkeen. Arkikielessä puhutaan vielä maksaläiskistä ja kuvitellaan niiden olevan iän mukanaan tuomia muutoksia iholla. Tämä on täysi myytti ja nuo pigmenttiläiskät pysytään lähes täysin ehkäisemään riittävällä auringolta suojautumisella. Ihonväri määräytyy ihon ominaisvärin ja muuttuvan ihonvärin perusteella. Ihossa olevan melaniinin määrä määrittää ihonvärin, perusmelaniinipitoisuus on geneettisesti peritty ja se määrittää ihon ominaisvärin. Muuttuvaan ihonväriin vaikuttaa auringon valon lisäksi esimerkiksi hormonit.

Meillä Suomessa tosiaan vielä hieman ihaillaan tuota auringon ruskettamaa ihoa, mutta aihe on hyvin mielenkiintoinen maailmanlaajuisesti. Monesti ihannoidaan juuri sitä, mitä itsellä ei ole. Minulla oli loppukesällä aivan huikea tilaisuus osallistua Dermalogican kansainväliseen kongressiin. Dermalogicalla on hyvin suuri asiakaskunta Aasiassa sekä Afrikassa. Kun ihonväri on luonnostaan tumma, ihaillaan vaaleaa ja kuulasta ihoa kovin paljon. Aasian kosmetiikkamarkkinat ovat melkoisen mielenkiintoiset ja villit, siellä käytetään valtavan paljon rahaa ja jopa huomattavan vaarallisia kosmetiikkatuotteita ihon vaalentamiseen. Onneksi Amerikassa kosmetiikkateollisuutta valvoo FDA (Food and Drug Administration) ja EU:ssa on hyvin tarkka ja ajantasalla oleva kosmetiikkalainsäädäntö; voimme siis huoletta käyttää kaikkia kosmetiikkatuotteita, joita markkinoillamme on.

Ihonhoitotuotteiden avulla pyrimme vaikuttamaan muutuuvaan ihonväriin, eli kirkastamaan auringon valon aiheuttamia pigmenttimuutoksia, tai iän mukanaan tuomaa sameaa ja elottoman sävyistä ihoa. Nykyään ihonhoidossa käytetään enemmän termiä 'kirkastaminen' kuin 'vaalemtaminen'. Vaalentaminen on melaniinipigmentin eliminointia ja vähentämistä ihossa. Kirkastamisella tarkoitetaan ihan kaikkea ihonsävyä tasoittavaa hoitoa sekä ihon hehkun lisäämistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti