maanantai 25. toukokuuta 2015

Terve iho - auringon noususta auringon laskuun

Kaikessa ihanuudessaan aurinko on yksi ihojemme pahimpia vihollisia, UV-suojan käyttö on siksi välttämätöntä - joka päivä, ympäri vuoden. Ihonhoidon ammattilaisena painotan, että auringolta suojautuminen alkaa ennen auringolle altistumista ja ihoa korjaavaa tuotetta tulee käyttää auringolle altistumisen jälkeen. Suojaamattomassa ihossa alkaa vääjäämättä näkyä UV-säteilyn aiheuttamat vauriot kuten ennenaikainen ikääntyminen, rypyt, hyperpigmentaatio, heikentynyt immuunijärjestelmä ja ihosyöpien mahdollisuus. Ihosyöpätilastot ovatkin karua katseltavaa, eri järjestöjen tilastoja pääsee selaamaan osoitteesta: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/.  

Uusien aurinkosuojamääräysten mukaan (US FDA, kesästä 2012) tehokkaan päivänvalosuojan on oltava laajaspektrinen ja sen on sisällettävä vähintään SK15. Laajaspektrinen suoja antaa kattavan suojan myös UVA-säteitä vastaan, jotka ovat iholle vahingollisimpia säteitä. UVA-säteet ovat spektrin pisimpiä ja näin ollen imeytyvät syvemmälle ihossa kuin UVB-säteet. Säteet kulkeutuvat pilvien ja lasin läpi, sen vuoksi on olennaista suojata iho pilvisinäkin päivinä ja esimerkiksi autossa matkatessa. Varjoon kulkeutuu noin puolet säteistä ja vaatteet suojaavat toki jonkun verran. Aurinkosuojatuotteet toimivat kuitenkin tehokkaimmin, UV-säteilyä absorboiden ja iholta pois heijastaen.

Tärkeää aurinkosuojien käytössä on levittää tuote riittävän aikaisin, noin 15 minuuttia ennen auringolle altistumista. Aurinkovoidetta tulee myös lisätä päivän kuluessa, vähintään parin tunnin välein. Nautitaanhan auringosta viisaasti.

 
Aurinkosuojia on kahdenlaisia, kemiallisia ja fysikaalisia. Kemialliset suojat toimivat imeytymällä ihoon, absorboiden säteet ja muuttaen ne vähemmän haitalliseksi lämpöenergiaksi. Fysikaaliset suojat jäävät enemmän ihon pintakerroksiin, missä ne heijastavat ja hajottavat vaurioittavat UV-säteet. Dermalogicalta löydät kattavan valikoiman laadukkaita päivänvalosuojatuotteita kasvoille sekä vartalolle. Niitä pääset tarkemmin katselemaan osoitteessa http://www.dermalogica.fi/tuotteet/kayttokohde/paivanvalosuoja/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti